Barwy w żywieniu i nie tylko. Część 5. Chlorofil

Barwy w żywieniu i nie tylko. Część 5.  Chlorofil

Chlorofil to najbardziej znany barwnik roślinny. Znajduje się w liściach oraz innych częściach roślin eksponowanych na światło. Nazwa chlorofil pochodzi od słów greckich: chloros – zielony oraz phyllon – liść. Barwnik ten w tkankach roślin zlokalizowany jest w chloroplastach, razem z karotenoidami, jako kompleks ze specyficznym białkiem – chloroplastyną [1].                                                                                    ...

Ubrana w... siebie!

Ubrana w... siebie!

     Moda dzieli społeczeństwo niczym tort krojony "po cięciwie"… Wystarczy rzucić okiem na wielkomiejskie ulice, by charakter owego kroju dojrzeć. Na szczęście nie są to podziały rodem z tych, które sieją obywatelskie animozje czy masowe protesty. Przeciwnie. Są przejawem czystej demokracji przyzwalającej na to, że każdy z nas sam decyduje,...

Więcej

Nutrigenomika – przyszłość diet spersonalizowanych?

Nutrigenomika – przyszłość diet spersonalizowanych?

Streszczenie W niniejszym artykule opisano zadania nutrigenomiki związane z badaniem wpływu diet spersonalizowanych na genom człowieka. Stwierdzono, że niektóre składniki diety mają wpływ na uszkodzenia naszego genomu, a niektóre za jego naprawę. Do związków bioaktywnych należą polifenole, witaminy oraz wybrane pierwiastki, jak np. selen, których odpowiednia podaż w diecie pozwala na...

Więcej

Piramidalna (r)ewolucja, czyli jak zbudowano piramidę zdrowego żywienia?

Piramidalna (r)ewolucja, czyli jak zbudowano piramidę zdrowego żywienia?

Słowa kluczowe: piramida zdrowego żywienia, zalecenia żywieniowe, historia żywienia  Streszczenie Piramida żywieniowa oraz zalecenia żywieniowe nie są nowością ostatnich lat. W niniejszym artykule omówiono pierwsze zalecenia żywieniowe oraz to jak doszło do powstania dzisiejszej piramidy zdrowego żywienia. Summary Food pyramid and dietary recommendations are not new in recent years. In this article we discussed...

Więcej